Posted by Lars Hanson

20/4 Premarketanalys av DAX och OMXS30

Allmänt

Denna premarketanalys visar min tro om vad som kommer att hända idag. Allt i denna premarketanalys är relaterat till daytrading. Jag följer upp hur det verkligen blev och lägger in detta på kvällen eller morgonen dagen därpå.

 

Nyheter idag

Sverige

Inga större nyheter idag.

 

Världen

Vi har arbetslöshetsstatistik från USA kl 14.30 idag. Mer detaljer om vad denna nyhet innebär finns nedan.

 

Big picture

Vi har extremt låg volatilitet just nu. DAX har en intradagrange på 112 punkter och OMX på 22. Det är dock bättre att titta på ADR (Average Daily Range) / Close. Då får man rangen i procent och då kan man jämföra volatiliteten mot en kurs som är mycket lägre än de 16 000 vi har just nu.

I bilden nedan ser vi DAX i ett ihoptryckt dagschart. Försök att bortse från alla linjer och annat i charten.

Här ser vi perioder då vi haft lika lång ADR/Close och ett gemensamt tema är att det är efter starkare uppgångar precis som nu. Det som gör situationen just nu unik är att vi har ett så brant fall av volatiliteten från en hög nivå på en mycket kort tid.

Gemensamma nämnare för alla dessa tillfällen inklusive just nu är:

  • Trend upp

Skillnader är

  • Mycket brant fall i volatiliteten på kort tid

Vad är den troligaste slutsatsen från det vi har sett från tidigare situationer?

Det är att vi har en rekyl att vänta på minst 500 punkter, dvs ner till 15 500. Men vi vet dock inte vägen dit. Marknaden är en mästare på att finta.

Det är inte lika extremt i OMX, se bild nedan.

Den volatiliteten vi har i OMX just nu hittar vi under en längre period från oktober 2020 till december 2021. Inte helt slumpmässigt kopplat till en lång uppgång.

Alla dipparna under dagens volatilitet ledde till rekyler i denna upptrend.

Finns det då inget som talar för att vi ändå ska vidare uppåt därifrån vi är just nu, dvs att denna låga volatilitet utmynnar i en explosion uppåt istället?

Man får aldrig sluta att påminna sig om att det inte finns någon övre gräns men däremot en undre. Antalet tillfällen då jag har underskattat hur länge en uppgång kan fortsätta är oändliga.

Ett möjligt scenario är att vi gör en "dödsryckning" upp mot ATH i DAX fall och senaste topparna på 2300 i OMX fall, se bilder nedan.

En pusselbit vi har just nu som kan vara en trigger är optionslösen i morgon, tredje fredagen i månaden. Detta gör att det kan vara lugnet före stormen även idag.

Hur vi än vänder och vrider detta så kommer vi att få en ökad volatilitet och även om vi kan se både long och kortsidan så är kortsidan mitt huvudspår tills motsatsen bevisats.

Det bästa man kan göra för att vara med på dessa volatilitetsutbrott är att söka bekräftelse på att de är på gång.

Hur gör vi det?

Ett mycket bra tecken är om vi öppnar under gårdagens range, dvs vi får en börsöppning under gårdagens Low.

För DAX är detta en öppning under 15 830 och för OMX open under 2242. I skrivande stund ser det inte ut som att detta ska ske. Se bild på detta scenario i OMX nedan.

Kan vi vända på det och gå long vid en open över gårdagens High på 2256?

Det är definitivt inte ett lika bra scenario. Vi befinner oss ju i ett överköpt läge och då är det generellt inte lika vasst statistiskt sett.

Var vi öppnar på DAX och OMX idag kommer troligtvis att ge oss ledtråden till vad som väntar idag.