Posted by Lars Hanson

12 dec DAX premarket och hur det gick

Det blir premarkets denna vecka sedan blir det jul och nyårsuppehåll.

Vi har en mycket nyhetstung vecka framför oss. Idag har vi dock inga stora nyheter men resten av dagarna duggar det tätt, se bild nedan.

Med tanke på den enorma mängd tunga nyheter så finns det alltid en risk att det blir en väntans dag idag. Men utan att ha statistik på det så är nog inte hitration för dessa prognoser mer än 50% om ens så hög. Det har varit så många gånger jag trott på en lugn dag före större nyheter och ändå blir det inte så. Här måste man vara dynamisk i sitt tänk. Det troligaste är en lugnare dag men om motsatsen bevisas då är det bara att tänka om snabbt.

Vi börjar i veckografen, se bild nedan.

I veckografen så talar allt för att vi har en större nedsida just nu. Vi är uppe vid en nivå, starten på raset från i juni. Vi har dessutom fått mycket små veckocandles i relation till snittet de senaste fyra veckorna. Till detta kan adderas en extrem uppgång med RSI2 som toppade på 99,6. Till och med i en full upptrend hade detta varit ett bra shortscenario sett på några veckors sikt. Potentialen för en nedgång ligger först och främst ner mot 13 250 (se orange pil).

Talar dagsgrafen samma språk som veckografen? Se bild nedan

Här blir det mycket tydligt vilken dramatisk förändring av volatiliteten vi fått de senaste veckorna. Vi befinner oss i en sidledsrörelse som är ganska tight.

Vad innebär det?

Att vi kommer at få en större rörelse ur detta upp eller ned. Hade vi haft en tydlig trend i ryggen hade riktningen varit självklar men det har vi inte. MA200 (grön linje) och MA100 (blå linje) är helt sidledes.

I och med att vi är över dem så ger det oss nedsidespotential, se bild nedan.

I bilden ovan har vi då en jämviktspendling runt dessa.

När vi tittar på den stora bilden i vecko och dagsgrafen talar de med andra ord samma språk. Nedsidespotentialen är stor.

Här tittar vi på ett perspektiv runt en månad framåt.

Hur ser det ut i vårt daytraderperspektiv, dvs 1-5 dagar?

Som vi kan se så har vi full trend upp i 5-min men efter en helg är vi tillbaka på ruta ett igen och detta säger oss ingenting. Snarare kan man bli lurad av det.

Vi höjer blicken igen och detaljgranskar dagscharten, se bild nedan.

I bilden ovan ser vi att vi fick ett snyggt reversalpattern för vidare uppgång onsdag till fredag förra veckan. Vi får en rekyl ned med ett RSI2 = 7 följt av en doji och sedan en grön candle som stängde starkt. Detta var en bra indikation på att nedgången kortsiktigt (5 dagars sikt) kunde vara över och mer uppgång att vänta.

Om vi skulle ha rejält med styrka i marknaden skulle vi dessutom följa upp detta med ett öppningsgap över fredagens high, dvs en open över 14 400, se bild nedan.

Det kommer vi men mycket stor sannolikhet inte att få. Just nu (kl 8.05) står DAX i 14 290. Öppningspriset idag kommer att säga mycket om styrkan i marknaden och vad vi har att vänta framöver. En svag öppning kommer att supporta nedgångsscenariot vi har i daily och veckografen sett på en månads sikt.

Det stora vägskälet är 14 200 som är botten från i torsdags på dojin ovan i bilden.

Bryter vi den tydligt har vi troligtvis mycket mer nedsida att vänta.

Det som talar emot det är att vi vid varje större nyhet får ett större ras ned initialt för att nyheten är sämre än väntat men detta tas tillbaka mer eller mindre direkt, se 5-min i bild nedan.

Vad gäller inför dagen?

Vi har mixed signals. Det finns mycket nedgångspotential sett på en månads sikt. Men reversalpattern förra veckan ger uppsidespotential tillsammans med hur reaktionen på nyheten i fredags föll ut.

Vi har två mycket intressanta nivåer inför dagen, 14 200 och 14 400, se bild nedan i daily.

Dessa kan man ta reversals på idag. Det absolut bästa är om vi gör falska breaks av dem, dvs vi piercar dem och sticker snabbt upp igen. Tills motsatsen bevisats är det range som gäller. Bryter vi någon av dessa med minst 50 punkter då är det rekyler mot dessa som gäller.

Så gick det

I bilden ovan i daily ser vi att dagens range med råge höll sig inom 14 200 - 14 400.