Posted by Lars Hanson

15 dec DAX premarket och hur det gick

Två dagar kvar på denna nyhetsintensiva vecka, se bild nedan.

Idag är det räntebesked från EU kl 14.15 och presskonferens kl 14.45. Man får inte tro att faran är över bara för att nyheten släppts 14.15. Det som sägs på presskonferensen kan också få stor impact på priset. Som grädde på moset har vi dessutom nyheter från USA kl 14.30 som är tunga.

Vi börjar direkt i dagsgrafen, se bild nedan.

I bilden ser vi att vi fick ett falskt break av högsta i rangen vi haft i nästan en hel månad.

Innebär detta att vi ska ned igen?

Möjligheten finns naturligtvis men det troligaste är ändå att vi ska vidare uppåt på grund av att vi börjar få en mer stabil trend sett till MA20/50/100/200. MA200 är dock fortfarande sidledes vilket gör att vi ändå har en möjlig jämviktspendling runt detta. Men detta är det långa perspektivet. Nu tittar vi mer kortsiktigt och max en vecka framåt.

I detta korta perspektiv är det fortfarande longscenariot som har företräde. Vi är tillbaka mitt i rangen igen och fick en doji igår mitt i rangen.

Detta gör att vi kan se en en potentiell större rörelse som startar här, dvs vid 14 400. Det som stödjer detta scenario är att vi just nu (kl 7.14) har en snygg triangelkontraktion som byggts upp under natten i terminen, se bild nedan.

Det är dock inte ett större utbrott vi pratar om utan snarare starten på en större rörelse upp eller ned från 14 400.

Blir det upp eller ned?

Jag kan definitivt inte utesluta nedsidan men uppsidan har en fördel här.

Varför?

  • Hade det varit tryck nedåt hade vi fortsatt att rasa igår vilket vi inte gjorde
  • Priset har kommit ikapp MA20 och vi är nära att få en full trend i dagsgrafen (en månad bort om vi inte dyker ned)

Det är helt enkelt troligare att vi fortsätter i den riktning vi hade innan vi fick denna långa konsolidering än att vi vänder.

Vad talar emot detta?

Veckoggrafen talar emot det och här är vi uppe vid rasstart och här ser allt ut att peka på att vi har en större nedsida att vänta, se bild nedan.

Detta är dock ett mycket längre perspektiv och det utesluter inte att vi har mer kortsiktig uppsida just nu.

På grund av räntebeskedet kl 14.15 kan det bli lugnt fram tills dess och sedan kan allt hända. Därför blir prognoser för dagen mycket svåra att göra. Jag tror dock inte att räntebeskedet har lika stor impact längre men det är bättre att spela ett "safe play".

Trots nyheten tror jag att 14 400 blir low för dagen med ett potentiellt high på 14 600, se bild nedan.

Piercingen av MA20 igår och att vi dessutom fick en stängning över MA20 gör att jag sätter 14 400 som en Low för dagen. Hade vi haft en full trend upp hade detta varit ett klockrent case. Det har vi dock inte just nu men det är tillräckligt bra.

Men jag säger som meteorologerna brukar säga. Denna prognos är MYCKET osäker!

Så gick det

Jag lärde mig mycket igår. Jag skrev denna premarket mellan kl 7-8 och lite över kl 8 brakade det nedåt från utbrottsscenariot, se bild nedan. Detta kunde jag justerat i min premarket men det hade känts fel. Det jag ska göra framöver är att skriva dem mellan k 7-8 men inte publicera dem förrän 8.50. Om det skulle hända något typ det igår att man vet riktningen för utbrottet är det bara att justera.

I bilden ovan ser vi hur kraftfullt utbrottet blev. Dock inte så konstigt med tanke på att vi befunnit oss i en range i dagsgrafen i en hel månad.