Posted by Lars Hanson

24/4 Premarketanalys av DAX och OMXS30

Allmänt

Denna premarketanalys visar min tro om vad som kommer att hända idag. Allt i denna premarketanalys är relaterat till daytrading. Jag följer upp hur det verkligen blev och lägger in detta på kvällen eller morgonen dagen därpå.

 

Nyheter idag

Sverige

Kl 12.00 AF veckostatistik

 

Världen

Vi har inga stora nyheter idag, se bild nedan över nyheter denna vecka. Vi har Ifo från Tyskland kl 10.00 men den klassas inte som en röd nyhet utan som orange och syns därför inte i bilden nedan då jag bara filtrerar på röda nyheter som har stor impact.

Jag tog ett beslut för några år sedan att filtrera bort dessa orangea nyheter då de gjorde att jag gick ut en position men sedan hände det ändå ingenting i marknaden. Det händer då och då att de får en stor impact men då får man bara acceptera det. När jag tittar på statistiken på dessa "orangea smällar" så har jag jag gått +- noll på dem. Har fått både positiva och negativa glidningar på min stoploss och target.

Ju mindre saker man kan ta hänsyn till desto lättare blir tradingen. Man får väga för och emot.

 

Big picture

Det är måndag och då tittar jag på the big picture på indexen, se veckograf nedan.

Vi ser att DAX har mycket nära till ett nytt All-Time-High (2-3%) medan OMX har runt 8% kvar.

Den långa trenden (MA200 och MA100) pekar tydligt upp hos båda och de är parallella (blå och grön linje).

Vi har precis gjort en större rekyl vilket gör att vi troligtvis har mer uppsida just nu, se bild nedan i en utzoomad veckograf.

Man kan ha en invändning i att den sista inte kan kallas en rekyl i OMX pga att vi inte har satt en ny högre topp och det är rätt men i och med att DAX har gjort det och att de är så pass synkade så accepterar jag själv denna felaktighet.

Allt detta talar för att vi kommer att göra som minst ett försök att ta ut All-Time-High på dessa index. DAX är väldigt nära.

Hur vägen igenom kommer att se ut är svårare att prognostisera i detalj. Förr trodde jag att det inte var någon som ville gå long precis över ATH och sätta ett nytt ATH men det har jag insett inte stämmer. Glömmer aldrig när det var en tidningartikel om tradern som var först någonsin att köpa olja för $100 fatet. Han blev världskändis.

Det är många som vill stoltsera med att det var de som köpte först på ett nytt ATH när det var en längre tid sedan vi satte det senast.

Kontentan av ovanstående analys är att vi inte ska bli förvånade om vi sätter nya ATH utan svarare se det som en fråga om tid. Däremot skulle det inte vara helt förvånande om vi fick ytterligare en rekyl  innan ATH pga att framför allt DAX har tre veckor just nu med en range som är mycket mindre än snittet och som dessutom är överköpta, se bild nedan.

Vi bryter oss ned i dagsgrafen, se OMXS30 nedan.

Varför står vi och stampar där vi gör just nu?

Hela förra veckan hade vi en range, se bild ovan. Orsaken var att vi hade kommit upp till starten på raset från i mars (7 mars).

Det som är intressant att notera är att marknaden visar på styrka. Alla försök till nedgång slogs bort snabbt och det blev istället vekar på nedsidan.

Det innebär att man inte ska vara för säker på att vi behöver göra en större rekyl just nu för att vi ska kunna fortsätta uppåt.

Vad talar för uppgång?

Vi har fått en utbrottsnivå (se daily ovan) som vi kan bryta igenom. Att vi inte har trillat längre ned förra veckan tyder på underliggande styrka och att vi kan bryta igenom denna vecka.

Vad talar för nedgång?

Vi har otäppta gap på nedsidan som marknaden inte gillar och dessutom skulle vi behöva en rekyl just nu för att vi ska kunna få ännu mer styrka att bryta vidare uppåt, se bild nedan.

Det översta gapet vid 2220 hade inneburit att vi dessutom gjorde en mindre rekyl vilket hade varit bra för vidare uppgång.

Allt detta innebär att vi har satt prognosen för vår potentiella range idag, se bild nedan.

  • Undre range = gapclose vid 2220
  • Övre range = Utbrottsförsök på vår utbrottsnivå vid 2270

 

För DAX handlar allt om break av 16 000 eller ej, se bild i daily nedan.

På grund av detta så blir fredagens range vägvisaren för dagen. Är det dags att bryta 16 000 denna vecka så borde fredagens Low på 15 700 hålla, se bild nedan.

Den prognostiserade maxrangen för dagen blir 15 700 som är fredagens Low. Trillar vi under den så har vi tappat momentum tillfälligt för att göra nya försök att bryta 16 000.

Max High för dagen blir 15 920 som är High för förra veckan.

När det är dags att bryta 16 000 tror jag att vi får någon av följande två setuper

  • En doji dagen före
  • Ett gap upp över förra veckans range