Posted by Lars Hanson

12/1 DAX premarket och hur det gick

Vi har nyheter från USA kl 14.30, se bild nedan.

Det är konsumentprisindex i olika varianter som presenteras. Detta är en intressant nyhet just nu vilket kan få impact på börsen.

Vi har en full trend i 60-min både i cash och termin, se bild på 60-min nedan.

Man ska vara mycket försiktig med att gå emot en full trend i 60-min. Det är i princip bara 000-nivåer (ibland 500-nivåer också) och månadstoppar som kan sätta stopp på dessa trendrörelser.

Det är stor skillnad på om vi har en full trend upp eller ned i 60-min. En full trend upp varar längre och då gäller nivåerna ovan.

En full trend ned är mer kortvarig och explosivt och kan sluta även i "tomma intet". Ofta i en urblåsning med eiffelliknande rörelser.

Men nu har vi som vi ser i bilden ovan nått 15 000 vilket gör att det kan vara slut på uppgångsfesten, i alla fall kortsiktigt.

Det går inte nog att trycka på att man generellt underskattar hur länge en full trend upp kan fortsätta. Det här har jag själv lärt mig "the hard way".

I bilden ovan ser vi DAX-terminen just nu kl 8.05. För att man ska kunna tro på en nedgång måste vi ha blåst bort alla stoppar från igår som ligger precis över 15 000. Detta gjordes under natten som vi kan se i bilden ovan. Vi var uppe på 15 010 som högst.

Men det tar tid för en bil att vända som kör i hög hastighet. Först måste den stanna upp innan den kan köra på andra hållet. Det är precis samma på börsen. Det är därför vi får dojis i ytterlägen.

En faktor till när det gäller indexen är att den älskar att lura in traders i något för att sedan vända tvärt. Det kan mycket väl vara så att vi faktiskt har satt en high under natten som håller under en längre tid framöver. Men vis av hur marknaden fungerar så misstänker jag att vi ska upp till typ 15 030 för att verkligen rensa bort alla stoppar som kan kan finnas kvar för alla som tror på en större nedgång.

Kan vi få ännu mer uppgång upp mot 15 100 idag?

Allt är möjligt men det troligaste är att 15 000 - 15 030 blir en high för dagen.

Den bästa approach man kan ha är att alltid definiera vad som ska ske för att jag ska anse att jag har fel. Idag ser jag en close över 15 050 som att mitt scenario ovan faller.

Så gick det

I bilden ovan ser vi 5-mingrafen. Vi fick en liten studs på 15 040 men fortsatte sedan upp mot 15 100. Det visar på kraften uppåt.