Posted by Lars Hanson

14 dec DAX premarket och hur det gick

Då var det en ny nyhetstung dag, se bild nedan. Men räntebeskeden kommer inte förrän ikväll kl 20.00 och presskonferens kl 20.30.

Igår blev det ett race upp och lika stort race ned igen.

Var det en slump var toppen på detta rally hamnade?

Inte direkt. Nollorna brukar sätta stopp men här hade vi en tung topp i månadsgrafen från juni som vi träffade, se bild nedan.

Man kan undra om denna träff var tillräckligt exakt med tanke på att toppen i månadsgrafen ligger på 14 709 och vi toppade igår på 14 676. Men med tanke på att vi gör en rörelse upp på 300 punkter och att månadstoppar dessutom måste ses som områden så får man se detta som en träff.

Det kan vara så att vi nu kommer att se en mer volatil marknad trots att det är december och juletider som stundar. Att tro att det ska bli hög volatilitet runt jul är dock naivt men att vi får en högre volatilitet än vi haft hittills är ingen omöjlighet.

I dagsgrafen nedan ser vi att vi eventuellt fick en volatilitetsmässig botten den 1 december.

När vi ser sticket upp i dagsgrafen och att vi sedan trillar tillbaka igen så finns det en risk att detta var ett false break på ovansidan och att vi faktiskt kan bryta den undre rangen vi fått den senaste månaden, se bild nedan i daily.

Hur troligt är detta scenario?

Svårt att sia om men vi ska detaljstudera vad som händer vid 14 200 som är botten på denna långa range. Om vi ska ned så kommer det troligtvis att ske ett par falska breaks innan det äkta kommer.

Vad väntar idag?

Mycket talar för att det blir en mindre rangedag

  • Nyheterna om räntan från USA kommer ikväll
  • Det är trots allt den 14 december (för 10 år sedan var det inte ens lönt att handla från lucia till mitten på februari! på grund av den låga volatiliteten)
  • Efter en sådan utblåsning som igår så blir det ofta baksmälla, dvs en lugnare dag

Men som alltid så måste man vara beredd på att man kan ha fel och vända kappan efter vinden. Men huvudscenariot för dagens är en lugn rangedag.

Då är nästa fråga vilken range som kan bli aktuell?

Tittar vi i dagsgrafen igen så har vi en potentiell range mellan två nivåer, se bild nedan.

Finns det någon brasklapp idag?

Vi har ett möjligt utbrott mot 14 500 i terminen, se bild nedan i 15-min.

Så gick det