Posted by Lars Hanson

7/7 Avslut, tankar och lärdomar för halvåret som gått

Jag tänkte skriva en premarket idag också men jag skriver av mig avseende lärdomar och tankar kring det som har skett.

Jag kan inte låta bli att återkoppla till DAX igår. I min big picture har jag haft två möjliga scenarior (se torsdagens premarketanalys). Igår fick jag svar på vad som gäller och nu har vi till och med fått en komplett c-våg, se bild nedan.

Nu tänkte jag inte göra en premarketanalys idag men det är onekligen en fascinerande symmetri vi fått mellan a och c-vågen. De är exakt lika långa.

Vi har följande pussebitar för ett potentiellt longscenario:

  • C-våg exakt lika lång som a-våg
  • RSI2 = 2.93
  • Piercing av 15 500 med fyra punkter

Jag lade in en brasklapp på OMX-analysen igår att det fanns risk för fritt fall. Tveksamt om man kan kalla det fritt fall men ett rejält ras var det i alla fall. Rangen blev dubbelt så stor som snittrangen, se bild nedan.

Vi börjar få en bra edge för long i OMX. Men som alltid ska man göra en noggrann analys av vad som talar för long respektive kort innan man agerar. Det är det jag har min signatur till.

 

Insikter detta halvåret

Detta halvårets överlägset största lärdom/insikt har med backtesting att göra. Jag har lagt 1000-tals timmar på detta och läst massor med böcker för att jag ska göra rätt.

Och ändå har jag gjort fel i vissa situationer. Alla pratar om hur lätt det är att överoptimera så att man får ett resultat som är bättre än vad man kommer att få i verkligheten. Detta har jag tagit fasta på men som med allt annat

Det beror på!!!

När det gäller framtagning av strategier är det livsfarligt att överoptimera men när man ska testa specifika edgar så kan man inte överoptimera för mycket.

Det är väl just detta som gör trading så kul. Man blir aldrig fullärd. Men jag undrar för mig själv vilka andra minor jag har trampat på i tradingvärlden som jag inte har upptäckt ännu. Det är naivt att tro att det inte finns några minor kvar.

Det här med backtestingen ska jag visa på min kurs den 8:e september. Det här måste man visa live, det går inte att skriva. Nu har ju alla traders helt plötsligt tillgång till backtestingens underbara värld med hjälp av AI utan att behöva kunna programmera. Men man måste som sagt göra rätt ändå.

Jag har fått lite feedback på mina premarkets och det är att jag ska vara mer specifik på vilka nivåer jag tycker gäller. Jag tycker att jag har varit det men uppenbart inte. Här är det alltid läsaren som har rätt!!!

Det blir som sagt backtest av den situation vi har inför dagen i höst. Jag testade hur stor sannolikhet det är att DAX står högre idag än igår och det är 66% sannolikhet.

Nu är det semester!!!

Lycka till med er daytrading. Det här är det roligaste som finns men man måste ha breaks ifrån det också.