Posted by Lars Hanson

7 sep Premarketanalys av DAX och OMXS30

Allmänt 

Denna premarketanalys visar min tro om vad som kommer att hända idag. Allt i denna premarketanalys är relaterat till daytrading. Detta är inga rekommendationer utan min syn på vad som troligtvis kommer att ske under dagen.

 

Premarketanalyserna gör uppehåll i morgon pga daytradingkursen och nästa vecka på grund av resa. Måndag den 18 sep är de tillbaka igen.

 

Avvikande handelstider då börsen är stängd eller har halvdag

 • Sverige: -
  • Avvikelser 2023: 3/11, 25/12, 26/12
 • USA:
  • Avvikelser 2023: 23/11, 24/11, 25/12
 • Tyskland: -
  • Avvikelser 2023: 25/12, 26/12

Nyheter idag

 • Torsdag
  • 14.30 USA Unemployment Claims

Rapporter för aktier i OMXS30-indexet

September

 • 27/9 H&M

 

DAX inför dagen

Big picture

Min big picture för nedgång står fast tills motsatsen bevisats. Det som gör mig tveksam är att de senaste nedgångarna har varit ganska lågvolatila och så brukar det inte se ut. Vi brukar få större range när vi är på väg ned, se bild nedan.

Här ligger en gravad hund som Refat sa. Något är skumt. Ett mer normalt betéende ser ut som i daily nedan från 2022. Där ser vi att uppgångarna har små candles och är lågvolatila medan nedgångarna har stora candles och är högvolatila.

Ett möjligt scenario är att vi fortsätter sidledes lite till och då har vi snart både MA20, MA50 och Ma100 helt sidledes och ihop. Då hinner till och med MA200 ikapp och vi kommer troligtvis att få ett gigantiskt utbrott ur detta. Se bild nedan.

Ännu mer sidledsrörelse är egentligen det enda scenario som fullt ut kan förklara det vi ser i marknaden just nu med nedgångar och uppgångar som är lågvolatila.

Spännande fortsättning följer...

 

Signaturen för DAX just nu

I signaturen ovan ser vi att det är översålt just nu (RSI2=8.46). De senaste två dagarna har en mindre range än snittet och svagt dojiliknande utseende.

Rangen igår var bara 68% av snittrangen vilket är lågt, se bild nedan.

Detta är generellt ett reversalpattern det vi ser i bilden ovan, dvs att vi har uppgång att vänta idag. Det som talar emot är att vi inte befinner oss vid en nivå utan snarare mitt i.

Oavsett vilket så går det inte att utesluta att vi har en dag framför oss med en betydligt större range, dvs en trenddag. Man ska vara medveten om att de flesta potentiella trenddagar man detekterar inte blir några dock. Om man detekterar fyra potentiella trenddagar så blir i snitt en av dessa en trendddag.

Idag handlar det mycket om var vi öppnar. Ett gap under gårdagens Low kan skapa en större rörelse nedåt trots att vi redan är översålda. Det är kontraktionen de två senaste dagarna som skapar detta.

Vi har två nivåer på nedsidan som sticker ut, se bild nedan.

Det vi ser i bilden ovan kallar jag yttre och inre nivå. Generellt ska man vara mycket försiktig med att ta en reversal på den inre (övre nivån i bilden ovan 15 570). Oftast så passerar vi den men vänder före den yttre (15 470) nivån, se bild nedan.

Detta kommer också att vara mitt huvudscenario om vi fortsätter nedåt idag. Åter igen så handlar allt om var vi öppnar kl 9. Vi kommer att ha helt olika scenarior beroende på om vi öppnar med ett gap under gårdagens Low kontra mitt i gårdagens range.

Prognos inför dagen utifrån mitt resonemang ovan blir som i bilden nedan.

 

Prognos inför dagen

 • Nivåer för long: 15 500
 • Nivåer för kort: 15 800
 • Krav för att prognosen ska gälla: Open mellan 15 600 - 15 700

 

OMXS30 inför dagen

Big picture

Det som sticker ut i OMX är att den har visat styrka den senaste tiden gentemot DAX. Dessutom har alla försök till nedgång slagits ner dag efter dag.

Vi kan se detta genom att de senaste fyra dagarna har slutat på grönt, se bild nedan.

Jag har hört många traders som har gått kort i OMX för att se att den vänder upp igen. Detta kan onekligen vara frustrerande.

Tittar vi på var OMX befinner sig så ser vi att vi befinner oss mitt i rangen, se bild nedan.

Nära mitten av en range som OMX befinner sig i just nu innebär mycket osäkerhet om riktning.

De flesta ställer sig frågan om vi ska upp eller ned och det är då vi får rangemässiga rörelser, se bild nedan.

Man kan ställa sig frågan om man verkligen kan se min rektangel ovan som en range och inte en rörelse uppåt. Poängen här är att det är en relativt liten rangen vi har rört oss i de senaste sju dagarna.

Det vi måste vara beredda på är att vi kan få en mycket större rangemässig dag inom en snar framtid. Dessutom startar större rörelser ur balanser som den vi har fått de senaste sju dagarna även om den inte har perfekt utseende. Marknaden är sällan perfekt.

 

Signaturen för OMX just nu

I signaturen ovan ser vi att det är lätt överköpt just nu och att trenden i 60-min har vänt upp. Detta trendomslag har skett på grund av att vi fått fyra gröna dagar i rad.

Prognosen inför dagen ser vi i bilden ovan.

Prognos inför dagen

 • Nivåer för long: 2170
 • Nivåer för kort: 2220
 • Krav för att prognosen ska gälla: Open mellan 2185 - 2200

 

Missa inte daytradingkursen den 8 september, https://minbors.se/daytradingkurs-fre-8-sept-2023-med-livetrading/

Maila till info@minbors.se om du vill vara med.

 

MinBörs - Kurser och mentorskap inom daytrading

Mentorskap: https://minbors.se/mentorskap/

Nästa kurs fredagen den 8 september

Email: lars.hansson@minbors.se

Twitter: @minbors