Posted by Lars Hanson

9 dec big picture på indexen och hur det gick på DAX

Vi har intressanta nyheter i eftermiddag från USA, se bild nedan.

Det är Producer Price Index, PPI och University of Michigans (UoM) siffror om hur mycket konsumenterna spenderar. Båda siffrorna är intressanta just nu.

Den stora frågan just nu är hur långt ner vi ska innan vi vänder upp igen.

 • Är rekylen klar nu?
 • Har vi en större korrektion att vänta?
 • Är detta början på ett nytt ras?

Det finns faktiskt en chans att vi såg botten igår på denna rörelse nedåt. Allt handlar om sannolikheter och vi letar tecken på att vi ska upp eller ned.

Det som ger bränsle åt denna teori att vi satte en större botten igår är följande:

DAX

 • Full upptrend i 5-min termin just nu
 • Kan få en full upptrend i 15-min under dagen
 • En översåld doji i daily
 • Respekt på en 00-nivå

 

OMXS30

 • Full upptrend i 5-min termin just nu
 • En översåld doji i daily

Vi tar en titt på DAX och börjar för ovanlighetens skull nedifrån i 5-min, se bild nedan.

Denna bild är tagen kl 7.44 och detta kan naturligtvis förändras tills börsen öppnar kl 9 men det är en upptrend som ser relativt stabil ut. Vi fick ett snyggt utbrott på 14 300 under natten som innehöll alla ingredienser.

 • Symmetri mellan de tre topparna
 • Break-of-three
 • Kilformation, dvs högre och högre bottnar

Allt detta gör att det kan finnas fog för att denna trend kan hålla i sig under dagen.

I OMXS30 5-min termin har vi ett annat typ av utbrott från en gigantisk triangel, se bild nedan.

Den stora nivån för OMXS30 är 2100 som vi i skrivandes stund precis står vid i OMX, se bild ovan. Men det finns mycket som talar för att vi ska bryta den.

Vi går upp i daily och tittar på DAX, se bild nedan.

Tittar vi på OMXS30 i daily har vi ungefär samma bild, se bild nedan.

OMXS30 har 2100 att brottas med på ovansidan som vi även såg i 5-min termin tidigare.

Det som är intressant att konstatera i dagsgrafen ovan är att vi faktiskt inte är så långt ifrån en full trend i daily i OMXS30. Alla fyra MA pekar upp just nu och det är "bara" MA50 och MA100 som ska gå över MA200. Nästa vecka kommer MA50 att göra det och inom en månad har vi även MA100 över om vi inte får en större rörelse nedåt.

Vad gäller inför idag?

På DAX så är 14 300 den springande punkten för att uppgångsscenariot ska vara i spel. Vi bör inte göra någon större rörelse under denna om det är rätt, se bild nedan i 5-min termin nedan.

Vi kan gå ända ner till 14 275 för att detta uppgångsscenario fortfarande ska vara intakt men det bästa är att 14 300 håller.

På OMXS30 vill jag helst se ett break av 2100 innan vi slänger in upptrendsscenariot idag. Denna är en make or break, se 5-min cash nedan.

 

Finns det inget nedgångsscenario inför dagen?

Allt kan hända, det har man lärt sig den hårda vägen. När det gäller DAX så är starten på utbrottet ett vägskäl. Bryter vi tydligt under detta är uppgångsscenariot över för idag. När det gäller OMXS30 måste den bryta 2100 innan vi kan börja prata upptrend.

 

Det var kul att köra ihop DAX och OMXS30 idag. Man måste testa nya saker och sedan utvärdera om det var bra eller mindre bra. Risken är att man kan bli lite snurrig av vad man tittar på. Maila mig gärna för att ge feedback på detta.

 

Så gick det

Vi fick en rekyl ner mot gapclose vid 14 275 första timmen innan vi gick upp. Kl 14.30 vid PPI-nyhet gick kursen bananas innan den stabiliserade sig upp igen, se bild nedan.